Gebruik

hoortoestelbatterijenBij de aankoop van een hoorapparaat komen vast heel wat vragen bij je op. Hoe moet je de batterij in je hoortoestel plaatsen en hoe lang gaat de batterij mee? Hoe werkt de drukknop en wat kan je er allemaal mee doen? Dat en veel meer lees je op deze pagina!

Het hanteren van de batterij, het bewaren en het telefoneren is hetzelfde voor elk type hoortoestel.

Batterij

Drukknop

Hoe bewaren?

Hoe telefoneren?

Hoortoestel aan- en uitdoen

Batterij

Wanneer je batterijen voor hoortoestellen aankoopt, zie je dat op elke batterij een sticker kleeft. Zodra je de sticker van de batterij aftrekt, kan de lucht naar binnen en laadt de batterij zich op. Laat na het verwijderen van het stickertje je batterij een minuutje in de open lucht liggen. Opgelet! Je batterij verbruikt ook wanneer je je hoortoestel niet draagt.

Aan het hoortoestel zit een klepje. Dit klepje heeft de ronde, holle vorm van een batterij. Je stopt de batterij in dit klepje met de gegroefde kant naar onder. Afhankelijk van de grootte van de batterij moet deze vervangen worden om de 5 dagen, om de week of om de 2 weken. Als je batterij bijna leeg is, word je gewaarschuwd door een geluid in het hoortoestel.

Drukknop

Bijna elk toestel heeft een drukknop, ook wanneer je een automatisch toestel hebt gekozen. Deze drukknop kan aan- of uitgeschakeld zijn. Dit vraag je het beste na bij je audioloog. Wanneer je gekozen hebt voor een manueel toestel zal de drukknop geactiveerd zijn om van programma te kunnen wisselen (rustige situaties of verstaan in lawaai). In het geval van bv. dementie, zeer dikke of gevoelloze vingers, enz… kan het ook uitgeschakeld staan.

Wanneer je gekozen hebt voor een automatisch toestel met handmatige programma’s kan de drukknop ook geactiveerd staan voor deze programma’s (bv. AutoZoomcontrol). Dit knopje kan ook dienst doen als volumeregelaar. Bij de toestellen uit de Budgetreeks is de drukknop voorzien van 2 knoppen, waarbij de onderste dient om het geluid zachter en de bovenste om het geluid harder in te stellen.

Bij de toestellen uit de Premiumreeks moet er bij de categorie ‘Basic’ en ‘Essential’ gekozen worden voor ofwel luider, ofwel zachter. Bij de overige categorieën zullen de toestellen luider gezet worden wanneer er rechts op het knopje wordt geduwd en zachter wanneer er links op het knopje wordt geduwd.

Hoe bewaren?

Leg de toestellen op een droge plaats. Als je je toestel in een doosje legt, moet het deksel hiervan open blijven, behalve wanneer je een droogtablet erbij legt. Een hoortoestel kan behandeld zijn met een coating, waardoor het bestand is tegen vocht. Toch behandel je beter een hoortoestel als elektronica en vermijd je vocht. Als bij regen de haren heel nat worden, doe je beter de toestellen uit. Vergeet je toestellen ook niet uit te doen bij je kappersbezoek.

Droogtabletten zijn te verkrijgen in de webshop en de verschillende winkels van de Hoorba(a)r.

Hoe telefoneren?

Houd de luidspreker van de telefoon gericht naar de bovenkant van het hoortoestel. In plaats van de hoorn tegen je oor te houden, houd je hem beter boven het oor. Op die manier richt je het geluid dat uit de telefoon komt naar de microfoontjes van je hoortoestel, die het geluid dan op hun beurt kunnen versterken.

Type klein toestel achter het oor met luidspreker in het oor

Hoortoestel aandoen

Leg het toestel bovenop het oor. De luidspreker zal dan automatisch op de juiste hoogte en in de juiste richting gebracht worden, waarna je het plastic dopje in het oor duwt, zo diep als je kan. We merken in de praktijk dat het soms gemakkelijker kan zijn om eerst het plastic dopje in het oor te steken alvorens het toestel achter het oor te hangen. Dit doe je beter niet, want op die manier beschadig je de luidspreker en creëer je een slecht contact of zelfs het afbreken van de luidspreker. Het toestel met een rode kleurmarkering werd door de audioloog ingesteld voor je rechteroor (R-R) en het toestel met een blauwe kleurmarkering voor je linkeroor.

Hoortoestel uitdoen

Het uitdoen van een hoortoestel met een luidspreker in het oor doe je door aan het dunne plastic buisje te trekken. Het toestel komt dan vanzelf mee. Vergeet niet de toestellen uit te schakelen nadat je ze hebt uitgedaan. Dit doe je door het klepje waar de batterij in zit een beetje open te zetten.

Type toestel achter het oor met oorstuk in het oor

Hoortoestel aandoen

Steek het op maat gemaakte oorstuk in het oor. De ring aan dit oorstuk zit in de oorschelp. Het uiteinde met een gaatje/kanaaltje in moet in de gehoorgang gestoken worden. Let op dat de lus van het oorstuk overal goed aansluit tegen de huid. Daarna hang je het toestel achteraan op het oor. Het toestel met een rode kleurmarkering werd ingesteld voor je rechteroor en het toestel met een blauwe kleurmarkering voor je linkeroor.

Hoortoestel uitdoen

Idem aan type klein toestel achter het oor met luidspreker in het oor.

Type toestel achter het oor met oorstuk in het oor

Hoortoestel aandoen

Idem aan type toestel achter het oor met oorstuk in het oor.

Hoortoestel uitdoen

Idem andere hoortoestellen hierboven.

Type toestel in het oor

Hoortoestel aandoen

Steek het op maat gemaakte toestel in het oor. Het uiteinde met een gaatje/kanaaltje in moet in de gehoorgang gestoken worden, zo diep als je kan. Het toestel met een rode kleurmarkering werd door de audioloog ingesteld voor je rechteroor (R-R) en het toestel met een blauwe kleurmarkering voor je linkeroor.

Hoortoestel uitdoen

Aan het toestel is een uittrekkoordje voorzien. Door hieraan te trekken kan je het toestel uitdoen. Vergeet de toestellen ook niet uit te schakelen nadat je ze hebt uitgedaan. Dit doe je door het klepje waar de batterij in zit een beetje open te zetten.